Vad man kan göra i Bulgarien, Varna – Samt att tänka på vid resa


När man åker utomlands så är det en hel del saker som man kan och bör testa på. Sedan finns det ett fåtal saker man defintivit skall försöka låta bli att göra eller involvera sig med. Vi börjar med den viktigaste delen och något som ligger mig varmt om hjärtat.

Gå inte på Delfinarium

Jag förstår och känner själv att det är otroligt lockande att få se dessa makalösa fantastiska havsvarelser som kallas delfiner. Jag har själv som barn gått på kolmården och kikat på dessa. Men något som gjorde mig fundersam redan som 7-åring var hur de kan trivas med att göra alla dessa konster och att lyda en helt främmande ras.

Jag minns att jag frågade min mamma
-Mamma, om delfinerna fick välja själv. Skulle de vilja vara här eller i havet?

Mamma svarade att de förmodligen skulle välja att få leva sitt liv i det fria.

Därefter har jag aldrig mer vistats på liknande ställen. Jag har full förståelse för de som tar hand om skadade djur som inte kanske kan klara sig i sin naturliga miljö. Men de flesta, om inte alla av dessa delfiner skulle utan problem kunna leva ett fullvärdigt liv ute i havet om de bara fick chansen.

Nog prat om tråkigheter.

Här är min topp 3 lista på vad jag gjort under resan i Belgien.

Nummer 3 – Stone forest, Varna Bulgarien ett måste

En kort och billig taxiresa från hotellet så befann jag mig i detta majestätiska fält fullt med konstigt formade stenar. Snacka om naturfenomen, de har alla fantastiska former och även då man kan tycka att det inte låter alls så spännande så fanns där en vacker utsikt.

Jag spenderade säkerligen minst en timme på platsen. Åt den matsäck jag packat med mig och försökte komma fram till vad det var vissa av stenarna såg ut som.

Kolla bild ovan som ser ut som en dinosaurie, helt otroligt vad modernatur är en skapare utan dess like.

Nummer 2 – Arkeologiska museét – För mig som älskar dinosaurier

En vända inne på det arkeologiska museét i Varna är definitivt ett måste om du som mig haft Jurassic Park som din favoritfilm sedan barnsben. Jag minns när tvåan (Lost world) kom och jag var gammal nog att gå på biopremiären. Helt magisk och lyrisk i två veckor innan dagen D. Jag hade/har fortfarande en pärm fullproppad med information, bilder och allt från när jag var liten. Prenumererade på något som skickades ut varje vecka. En stor pärm man fick fylla på med en 5-6 artiklar om olika dinosaurier varje vecka. Vet att jag till slut fick ihop alla som fanns och även fick ett genomskinligt dinosaurieskelett. Även där fick man en del varje vecka för att sedan ha byggt ihop en full T-Rex när alla ben var samlade.

Som ni kanske förstår var detta så nära höjdpunkten på resan man kan komma. Men det tog faktiskt ändå inte plats 1. Utan detta gick solklart till…

Barababam pa bam!!!

Nummer 1 – Måste upplevas – Varna gokart körning

Haha, tro det eller ej men höjdpunkten var helt klart ett par laps på ”Varna Karting Track”. Går inte att jämföra med de ställen jag åkt på i Sverige utan banan var helt annorlunda utformad. Snävare kurvor, större kurvor och längre raksträckor. Som om inte det räckte så gick gokartsen mycket snabbare än de man vanligtvis får hyra hemma i Sverige. För någon som mig som varje helg under somrarna åkte iväg med pappa och körde en miniturnering var det givet att ge det ett försök. Även då det var väldigt längesedan jag körde senast så tog det ungefär 1 lopp innan man började gasa mer och mer i kruvorna. För varje som gick så känner man verkligen hur mer vågad man blir. Till slut var det nära en avkörning och jag studsade runt lite i sanden men kom snabbt åter på banan.

Tyvärr vart det ingen vinst mot de mer rutinerade förarna men en välförtjänt 3:e plats kom jag åtminstone in på och det firades med en drink eller två på en vacker liten strandbar vid seagarden.

Det var min egna topp 3 lista över saker att göra i Verna, Bulgarien.

Om ni har varit där så får ni mer än gärna ge mig era höjdpunkter på resan i kommentarerna nedanför!